Tartalom Szretném kedvenc receptjeimet egy helyen összegyűjteni
Levesek:
Gazpacho
Hozzávalók:2 vastag szelet kenyér, 1kg paradicsom, 1kis fej hagyma, 2gerezd fokhagyma, 2db uborka, 2db paprika, 2kanál olivaolaj, 3kanál borecet, petrezselyemzöld.
A kenyeret vízbe áztatjuk, a zöldségeket összeaprítjuk. Az egészet keverjük össze egy tálban, sózzuk, majd az egészet turmixoljuk össze. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Sültek:
Csirkemell salátaágyon
Hozzávalók:60 dkg csirkemell filé, 2kanál olaj, só, bors
Dressing: 1 cs. metélőhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl joghurt, 20 dkg túró, 3 fej lilahagyma, 1-1 piros- sárgapaprika, 1 tépő és 1 fejes saláta.
A csirkemellett a forró olajban gyakran forgatva kb. 15 percig sütjük, sózzuk, borsozzuk, majd kivesszük.
A felaprított metélőhagymát a joghurttal a kikevert túróba keverjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockázott vöröshagymát, majd sózzuk, borsozzuk. A karikázott lilahagymát, a kockázott paprikát és az apróra tépett salátát összekeverjük, majd a tányérokon elosztjuk. A csirkét felszeleteljük és a saláta tetején elrendezzük. A dresszinggel meglocsoljuk metélőhagymával díszitjük. Friss kenyérrel tálaljuk.
Májjal töltött csirkecomb rizibizivel
15 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 3 ek olaj, 2 db zsemle, 1 tojás, majoranna, petrezselyemzöld, só, bors, csirkecomb.
A májat felkockázzuk, az apróra vágott hagymát a fele olajon, átfuttatjuk, majd a májat fehéredésig sütjük benne. Az egyik zsemlét beáztatjuk, kinyomjuk, a másik zsemlét felkockázzuk. Összekeverjük a majorannával, sóval, borssal,a tojással, a p.zölddel, a pirított májjal és a zsemle kockával. A csirke bőrét fellazítjuk és a tölteléket lazán, betöltjük. 180 fokra előmelegített sütőben a maradék olajjal megsütjük, vizet öntünk alá kb, 60 percig sütjük, gyakran locsoljuk. Rizibizivel tálaljuk.
Kuruc pecsenye
Hozzávalók: 60dkg tarja, só, 1ek mustár, kis bors, 12dkg gépsonka, 1kk kanál paprika, 3ek liszt.
Négy dupla szelet tarja /sózzuk, borsozzuk, megkenjük mustárral/, sonkát a hús szeletek közé tesszük, összetűzzük. Paprikás lisztben megforgatjuk, olajjal kikent tepsiben pirosra sütjük. Sült burgonyával tálaljuk, bármilyen savanyúság vagy saláta illik hozzá.
Nagyon finom érdemes kipróbálni, nagyon sok magyar jár le Horvátországba, ezt a halászlét enni.
Halászlé
Ahány kiló ponty, vagy vegyes hal/ busa, balin, harcsa, süllő/, annyiszor egy közepes fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, /ezek pépesítve/, egy evőkanál pirospaprika. 80dkg halanként egy-egy csomag Avila horvát magyaros fűszerkeverék. Az egészet 25- 30 percig főzzük, ha van ikra vagy tej 10 perccel a főzés vége előtt adjuk hozzá. Megkóstoljuk és ha szükséges sózzuk.
Mexikói bab
Az apróra vágott hagymát kevés vízben megpárolom / aki zsiradékkal főz, az zsíron vagy olajon/ , majd hozzáadom a darálthúst , megpirítom az egészet. Utána sózóm, borsozom .s zúzott fokhagymát rakok hozzá. Paradicsomlével felöntöm, ha félig kész, jöhet hozzá a kukorica. Egy másik edényben a fehérbabot vegetával puhára főzőm. A kettőt össze forralom, ha híg lett akkor berántom.
|